• Imprimeix

Notícia 415 - Vídeo de l'exposició "Mapes, país, futur: centenari de l'exposició cartogràfica catalana 1919"

30/7/20 8:34

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha elaborat el vídeo divulgatiu de l'exposició "Mapes, país, futur: centenari de l'exposició cartogràfica catalana 1919" que commemora la mostra del Centre Excursionista de Catalunya (CEC) de 1919.

Amb una durada de 5:25 minuts, el vídeo fa un recorregut virtual per l'exposició i s'atura davant els mapes més singulars que s'hi mostren per explicar les seves curiositats, per exemple: el primer mapa de Catalunya que es conserva (datat el 1720); el mapa d'Eduard Brossa (1897), que va servir de base perquè Jaume Almera hi dibuixés la geologia; la renovació del disseny cartogràfic a inicis del segle XX que es visualitza en els mapes pedagògics de l'època; el mapa relleu de Montserrat de 1919 fet amb guix; els primers mapes turístics, que comptaven amb xarxes de comunicacions. També fa un recorregut per la representació més actual del territori, amb aplicacions desenvolupades per l'ICGC, com ara la representació del territori amb realitat augmentada, les excursions que es poden fer a través d'itineraris virtuals, la visualització dels canvis del terreny, entre d'altres.

L'exposició mostra més de 60 mapes de Catalunya, des del segle XVII fins al 1919, molts dels quals són els mateixos que es van exhibir el 1919, i compta amb un nou apartat que mostra la cartografia de l'ICGC feta amb tècniques actuals.

La mostra d'enguany se celebra entre el 30 de gener i el 13 de setembre de 2020 al Museu d'Història de Catalunya (MHC) i és organitzada per l'ICGC en col·laboració amb el CEC i el MHC, i compta amb el patrocini d'Hitachi.

Us animem a visitar-la!