• Imprimeix

Notícia 366 - L'ICGC participa en un curs de formació en intervenció macrosísmica

28/10/19 7:14

En el marc del projecte POCTEFA#POCRISC (per a una cultura comuna del risc sísmic) liderat per l'ICGC, els dies 8-10 d'octubre es va celebrar a Arette (greument devastada pel sisme de 1967) un curs teoricopràctic per a l'avaluació de la intensitat macrosísmica a partir de l'observació de danys produïts als edificis.

L'objectiu del curs era l'intercanvi i la homogeneïtzació de les experiències i mètodes d'intervenció i avaluació de les institucions participants en els àmbits següents: estimació d'intensitats sísmiques sobre el terreny després d'un terratrèmol, implementació de les tècniques que s'apliquen actualment per a l'anàlisi de les dades, procediments a seguir per garantir la seguretat dels equips durant les missions de camp i riscos psicològics i actitud envers les víctimes.

A la formació, destinada principalment al grup transfronterer d'intervenció macrosísmica GIM-PYR (creat per l'Acció 5 del projecte POCRISC), hi van participar membres d'aquest grup de Catalunya (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, Associació de Consultors d'Estructures i Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya), de França i d'Andorra. També hi van assistir sismòlegs portuguesos, francesos i belgues.

El curs ha estat dirigit i coordinat per enginyers en informació macrosísmica del Bureau Central Sismologique Français-Réseau Na­tional de Surveillance Sismique/École et Observatoire des Sciences de la Terre, de l'École Nationale Superieure d'Architecture de Nantes, del Service Départemental d'Incendie et de Secours d'Arette i d'una psicòloga clínica de situacions d'emergència d'Estrasburg.

Com a resultat del projecte POCRISC i d'aquesta formació es garanteix la disponibilitat d'un grup multidisciplinari amb una formació homogènia per intervenir sobre el terreny en situació de crisi sísmica.