• Imprimeix

Notícia 390 - L'ICGC participa en el projecte europeu MOMPA

12/02/2020 06:59

L'ICGC participa en el projecte europeu MOMPA, per a la monitorització de moviments del terreny i protocol d'actuació, del programa de cooperació transfronterera Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2014-2020.

Amb el projecte MOMPA es detecta l'activitat de moviments del terreny a Catalunya (Alt Urgell i Cerdanya), Andorra i Pyrénées Orientales (Capcir i Conflent) a partir d'interferometria radar del satèl·lit Sentinel 1 (a nivell regional) i del satèl·lit TerraSAR-X (a escala més global). L'objectiu és millorar la gestió d'aquests moviments i passar d'una aproximació reactiva a una acció proactiva.

L'ICGC analitza el risc potencial sobre els elements vulnerables a partir dels mapes d'activitat obtinguts aplicant tècniques d'observació de la Terra i dóna suport tècnic en el desenvolupament de protocols d'actuació de Protecció Civil en casos d'activació de moviment del terreny.

El POCTEFA és un programa creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer d'Espanya, França i Andorra, i orientat a reforçar la integració econòmica i social d'aquesta zona. El POCTEFA 2014-2020 va ser aprovat per la Comissió Europea el 19 de maig de 2015.

El MOMPA és coordinat pel Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), i compta amb el CTTC, el Centre d'Études et d'expertise sur les risques, l'environnement, la mobilité et l'aménagement, l'Institut d'Estudis Andorrans i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya com a socis.

La Portalada d'Andorra abans i després de l'esllavissada del 10 d'agost de 2019. (Foto: ICGC).