• Imprimeix

Notícia 335 - Alumnes del Màster en Geoinformació de la UAB-ICGC guanyadors del Barcelona Copernicus Hackathon

23/05/2019 14:59

En el marc d'impulsar la innovació i el coneixement a partir de les dades dels satèl·lits d'observació de la Terra del programa europeu COPERNICUS, el maig de 2019 es va celebrar el Barcelona Copernicus Hackathon organitzat pel Knowledge Innovation Market i altres socis locals i internacionals.

Dels 7 equips que es van formar, va resultar guanyador l'equip en el qual participaven alumnes del Màster en Geoinformació de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Daniel Villarroel i Arnau Ferràndiz, en concret de l'especialitat en gestió i ciutats intel·ligents, desenvolupada a l'Institut.

L'objectiu del Barcelona Copernicus Hackathon és fomentar els serveis del programa europeu COPERNICUS i l'ús de les seves dades per generar idees disruptives i noves oportunitats de negoci en el camp de les dades espacials per a obtenir millores en aspectes clau per al futur de les ciutats i territoris intel·ligents, des de la transformació urbana a la monitorització ambiental, la predicció meteorològica o les previsions agrícoles. Amb aquest objectiu reuneix estudiants, desenvolupadors, dissenyadors gràfics, analistes de dades, empresaris, gerents i investigadors.

El treball guardonat és una eina que calcula la pol·lució d'aerosols en la qual estan sotmeses les persones al caminar. A partir d'aproximacions en intel·ligència artificial s'obté un mapa que s'adapta i es millora cada cop que es disposa de noves dades (cada 5 dies, temps de pas dels satèl·lits Sentinel 2). Després, a partir de les dades de posicionament, s'ajusta el recorregut i la velocitat de la persona exposada. Amb el recorregut de l'individu es coneix per quins píxels del model passa i la velocitat del temps d'exposició als aerosols i, finalment, es fa la traducció a cigarretes.