• Imprimeix

Notícia 379 - Jornades Tècniques "GeoEnergia a Catalunya". Núm. 01

19/12/19 13.38

El 29 de novembre de 2019 l'ICGC va hostatjar la primera jornada tècnica "GeoEnergia a Catalunya" centrada en instal·lacions híbrides per climatització d'edificis amb energia solar, energia geotèrmica i ús de sistemes d'emmagatzematge.

La Jornada va ser promoguda pel Grup de Treball de Geotèrmia del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) del qual l'ICGC és membre (juntament amb 37 organismes més tant públics com privats) i va comptar amb la nostra col·laboració i amb la de l'Institut Català d'Energia (ICAEN). Després de les paraules introductòries del president del CEEC, Xavier Farriols, i del director de l'ICGC, Jaume Massó, ponents dels sectors públic i privat de Catalunya i d'Espanya van exposar diversos projectes.

L'ICAEN va donar una visió actualitzada del paper de les energies renovables elèctriques i tèrmiques per autoconsum en el marc de la transició energètica destacant que les energies renovables han de tenir un paper essencial en el nou model energètic, com és la geotèrmia i l'energia solar.

Des del sector privat es va aportar una visió pràctica d'aquest tipus d'instal·lacions presentant diversos casos d'èxit per climatització d'habitatges o edificis del sector terciari. També es va presentar la instal·lació híbrida pilot del projecte europeu TESSe2b equipada amb energia geotèrmica, solar tèrmica i un sistema pioner d'emmagatzematge tèrmic latent. Finalment es va mostrar l'estudi comparatiu de la rendibilitat econòmica de la geotèrmia quan aquesta s'hibrida amb energia solar fotovoltaica.

La Jornada, on s'ha posat de manifest la potencialitat que té l'energia geotèrmia per a millorar l'autoconsum en sistemes de climatització, es preveu que sigui la primera d'una sèrie que tindran per objectiu tractar i difondre la tecnologia, les polítiques, les experiències, els mètodes i els projectes innovadors relacionats amb l'energia geotèrmica i que serveixin per a difondre les possibilitats de l'ús de l'energia geotèrmica.

El programa i les presentacions de la Jornada es poden consultar al web de l'ICGC.