• Imprimeix

Notícia 349 - L'ICGC participa en la fase d'execució del túnel de Tres Ponts

24/7/19 7.06

L'ICGC col·labora en les fases prèvia i d'execució del túnel de Tres Ponts, situat entre els municipis d'Organyà i Fígols i Alinyà, a la comarca de l'Alt Urgell.

La participació de l'Institut se centra en l'estudi de quines zones del vessant podrien tenir alguna afectació a causa de les vibracions produïdes per les voladures realitzades durant l'excavació del túnel i en l'estudi geomorfològic del vessant, analitzant la tipologia i els pendents del terreny segons la seva susceptibilitat de generar despreniments. La finalitat d'aquests estudis és aplicar accions correctores on calgui.

Per conèixer com s'atenua la vibració del terreny en funció de la distància a la voladura, l'ICGC n'ha enregistrat fins ara 40 amb sismòmetres específics instal·lats en el vessant proper al túnel. L'anàlisi dels enregistraments amb el mètode de Newmark permet avaluar els efectes acumulats en el vessant a causa de les vibracions successives.

L'objectiu de la construcció d'aquest túnel és millorar la seguretat dels usuaris i el traçat d'un tram sinuós de la C-14 al seu pas pel Congost de Tres Ponts per mantenir operativa la xarxa viària de Catalunya.