• Imprimeix

El terratrèmol de la Val d’Aran del 19 de novembre de 1923, cent anys després

 

Quan

Data 16.11.2023

Horari

de 18.00 a 19.35 hores

On

Sala d'Actes del Conselh Generau d'Aran
Plaça d'Aran, 1-2, 25530 Vielha, Val d'Aran

INSCRIPCIONS TANCADES,

per haver-se assolit la capacitat màxima de la sala.

Enguany fa cent anys del terratrèmol més gran que es coneix a Catalunya des que en tenim registre instrumental (inicis del segle XX). Va ser a la Val d’Aran, en el límit amb l’Aragó, el dia 19 de novembre de 1923. Si el posem en context, no és el terratrèmol més gran ni mes destructiu que coneixem a la zona. La matinada del 3 de març de 1373, enguany en fa 650 anys, es va produir un terratrèmol amb epicentre probable a la Ribagorça-Aran i al que li atribuïm una magnitud superior a 6.

L’objectiu d’aquest acte commemoratiu es recordar que els terratrèmols no són un fenomen aliè a la nostra terra. Si bé els més destructors són poc freqüents, cal tenir-los presents i estar ben preparats davant d’aquest fenomen natural mitjançant la previsió i donant a conèixer les mesures de prevenció i mitigació que es duen a terme actualment a Catalunya.

L’acte està dirigit al públic en general i als mitjans de comunicació. S’han programat quatre xerrades breus de caire divulgatiu sobre el terratrèmol de 1923, el coneixement geològic actual de la falla que va donar lloc al terratrèmol , la vigilància i el coneixement del risc sísmic actual de la zona i una xerrada de sensibilització amb consells d’autoprotecció davant d’un terratrèmol.

Als assistents se’ls lliurarà un exemplar de la monografia sobre Eduard Fontserè, realitzada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en motiu del cinquantè aniversari de la seva mort. Amb aquesta monografia, l’ICGC vol recordar la memòria d’un home que va dedicar la seva vida al desenvolupament de diferents camps de la ciència catalana. Entre ells volem destacar la seva contribució al desenvolupament del coneixement sismològic a Catalunya que va posar els fonaments dels estudis de sismicitat, perillositat i risc sísmic del nostre territori.

L’acte s’emmarca en les activitats de la Setmana de la Ciència 2023, juntament amb les activitats de sensibilització a les escoles que l’ICGC està organitzant en col·laboració amb el Conselh Generau d'Aran i les Proteccions Civils de Catalunya i de l’Aran

PROGRAMA

18.00 - 18.10

Benvinguda
Mgfca. Sra. Maria Vergés, síndica d'Aran

18.10 - 18.20

Presentació de l’acte
Sra. Chaio Tavera, responsable de Protecció Civil a l’Alt Pirineu i Aran
Sra. Miriam Moysset, directora de l’ICGC

18.20 - 18.35

El sisme de Vielha de 1923
Sr. Josep Batlló, Àrea de Geofísica, ICGC

18.35 - 18.50

20 anys d'estudis del sistema de falla Nord de la Maladeta, font del terratrèmol de Vielha de 1923
Sra. Maria Ortuño, Facultat de Ciències de la Terra, Universitat de Barcelona (UB)

18.50 - 19.05

Vigilància i coneixement del risc sísmic de la zona
Sra. Janira Irizarry, Àrea de Geofísica, ICGC

19.05 - 19.20

“Com autoprotegir-se en cas de sisme”
Sra. Silvia Hermosilla, Direcció General de Protecció Civil (DGPC)

19.20 - 19.30

Torn obert de preguntes

19.30 - 19.35

Tancament de l’acte
Sra. Roser Bombardó, directora general de Polítiques de Muntanya i del Litoral

Moderació de l'acte a càrrec de la Sra. Sara Figueras, cap de l'Àrea de Geofísica de l'ICGC


Caràtula de la monografia tècnica 14 Fontserè, el terratrèmol de la Val d'Aran de 1923 i la continuïtat dels estudis sismològics a Catalunya

Descarregueu-vos la monografia


Logos Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i Conselh Generau d'Aran