• Imprimeix

Notícia 507 - Presentació dels resultats dels projectes XEGCat, GeoERA MUSE i l'aplicació Geo-SIV per a l'àmbit urbà i periurbà del pla de Girona

15/2/22 10.41

L'Ajuntament de Girona i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han posat a disposició de la ciutadania una eina per avaluar de forma preliminar la possibilitat d'implementar sistemes d'energia geotèrmica en circuits verticals tancats com els de les instal·lacions de calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària de fins a 70 kW del territori. Aquesta eina, anomenada Geo-SIV, es basa en els resultats del projecte GeoERA MUSE (Management Urban Shallow geothermal Energy), una iniciativa europea per impulsar l'explotació i la gestió dels recursos geotèrmics superficials en 14 àrees urbanes i periurbanes de diversos estats membres de la Unió Europea.

A Catalunya, el pla pilot s'ha aplicat a l'àmbit urbà i periurbà de Girona, Salt i Vilablareix, i el desenvolupament del projecte ha anat a càrrec de l'ICGC, amb la col·laboració del consistori. En aquest projecte, el territori gironí se suma a les ciutats europees d'Aarhus, Bratislava, Brussel·les, Cardiff, Cork, Glasgow, Linköping, Liubliana, Praga, Saragossa, Varsòvia, Viena i Zagreb.

El projecte s'ha executat entre els anys 2018 i 2021, i el passat divendres, dia 11 de febrer, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, el director dels Serveis Territorials a Girona de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, Pere Saló, i el director de l'ICGC, Jaume Massó, van presidir l'acte de presentació dels resultats del primer any de fun­cionament de la xarxa implementada a Girona, Salt i Vilablareix (2019-2020). També es van donar a conèixer les diverses eines relacionades amb el projecte.

Amb aquest projecte l'ICGC mostra el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica impulsant i duent a terme actuacions encaminades a millorar el coneixement del recurs geotèrmic per tot el territori i, alhora, elaborar i difondre informació amb l'objectiu d'ajudar a assolir els reptes de sostenibilitat i de descarbonització de la demanda tèrmica dels pobles i ciutats per contribuir a la millora de la qualitat de vida de les persones.

Totes les dades obtingudes per la XEGCat i del projecte GeoERA MUSE es poden consultar i descarregar a través del web que proporciona l'ICGC.

La geotèrmia superficial és un recurs que s'utilitza per la climatització d'edificis privats o promocionats pel sector públic amb diferents usos. És capaç de produir calefacció, refrigeració i aigua calenta sanitària de forma simultània i es pot implementar en tot tipus d'edificis i equipaments de forma individual o a través de xarxes de climatització urbanes de fred i calor. Segons dades de la UE, l'energia geotèrmica superficial té el potencial suficient per contribuir de manera significativa a la transició de les ciutats europees cap a la descarbonització i l'autosuficiència energètica.

La informació s'ha obtingut a partir de la implementació de la Xarxa d'estacions geotèrmiques de Catalunya (XEGCat).

A més, el conjunt de dades recollides per la XEGCat s'ha introduït al programari lliure i de codi obert Geo-SIV, desenvolupat per l'ICGC en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya. L'eina possibilita als usuaris i usuàries avaluar tècnicament, econòmica i mediambiental la implementació de sistemes d'intercanvi geotèrmic en tot tipus d'edificis.