• Imprimeix

Notícia 328 - El sisme de l'Alt Urgell ha tingut més d'un centenar de petites rèpliques

5/4/19 13.41

El terratrèmol que es va produir el 3 d'abril a les 17.29 h a la comarca de l'Alt Urgell, de magnitud 4,2, va anar seguit d'un centenar de petites rèpliques. La primera es va produir tot just cinc minuts després del sisme, amb una magnitud de 2,2, i no va ser percebuda per la població. Totes les altres rèpliques han tingut una magnitud inferior.

El sisme va ser detectat per les estacions de la Xarxa sísmica de Catalunya de l'ICGC. L'anàlisi dels enregistraments sísmics ha permès obtenir la localització de l'hipocentre (el punt del subsòl on es produeix el moviment) i calcular la magnitud. L'epicentre (el punt de la superfície situat sobre l'hipocentre) s'ubica entre els municipis de Ribera d'Urgellet, les Valls d'Aguilar, i Montferrer i Castellbò.

El terratrèmol va ser àmpliament percebut per la població, tal com posen de manifest les més de 1 000 enquestes macrosísmiques rebudes a l'Institut, les dades facilitades pel Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil referent a la informació transmesa pels ens locals, pels serveis d'emergències i per les trucades dels ciutadans al telèfon d'emergències 112 de Catalunya i la informació de les xarxes socials.

A la zona més propera a l'epicentre, el sisme es va percebre amb intensitat més forta (IV-V), mentre que a l'àrea metropolitana de Barcelona i al Camp de Tarragona es va percebre amb una intensitat entre II-III. No hi ha constància de danys.

L'ICGC recomana que els ciutadans que notin algun moviment sísmic omplin el qüestionari del seu web descrivint com han percebut la vibració. Aquesta informació és de gran utilitat per caracteritzar el sisme i els seus efectes i ajustar els models de simulació d'intensitats que s'utilitzen per a la generació de les alertes automàtiques en temps quasi-real.

Arran de la informació facilitada per l'ICGC i del registre de trucades de ciutadans al telèfon d'emergències, Protecció Civil va emetre des del CECAT una Prealerta del Pla Especial d'Emergències Sísmiques a les 17.43 h que es va mantenir fins a les 21.52 h mentre es realitzava la comprovació que no s'havien produït danys. L'Institut i el CECAT de Protecció Civil es van mantenir en constant coordinació durant tota la fase de prealerta i especialment en els moments immediatament posteriors al sisme per a l'avaluació dels possibles efectes.

Per ampliar la informació de la Notícia cliqueu aquí.

Trobareu més informació tècnica del sisme al web de l'ICGC.