• Imprimeix

Notícia 269 - Visita a la cinglera de Castellfollit de la Roca

9/7/18 6.59

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del director de l'ICGC, Jaume Massó, va visitar divendres 6 de juliol la cinglera de Castellfollit de la Roca on va poder conèixer, de la mà del seu alcalde, Miquel Reverter, els problemes que afecten el seu nucli.

Per tal de garantir la seguretat i la preservació del nucli antic de Castellfollit de la Roca, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Castellfollit de la Roca promouen un Pla Integral de Conservació de la Cinglera.

En el marc d'aquest Pla Integral, l'ICGC ha definit un programa de treball a llarg termini, entre 2018 i 2030, per minimitzar el risc geològic al qual està exposat el nucli antic del municipi. El programa, dividit en tres fases, contempla actuacions d'investigació i treballs de consolidació en els 6 trams en què s'ha dividit la cinglera.

La cinglera basàltica sobre la qual s'assenta el nucli antic de Castellfollit de la Roca és un dels testimonis més rellevants del vulcanisme a Catalunya i, atesa la seva singularitat, està catalogada com a Espai d'Interès Geològic i està dins del catàleg d'afloraments d'interès del Pla especial que regula el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

El conjunt que forma la cinglera i el poble tenen un alt valor paisatgístic i cultural, però el nucli antic acusa la dinàmica històrica de despreniments de roca que ha provocat un retrocés de la cinglera que ha afectat alguns habitatges, en algun tram pot arribar als 8 m.

Les actuacions del Pla Integral es duen a terme amb el propòsit de mitigar els despreniments i així millorar la seguretat de les persones i dels béns.

Cliqueu aquí per ampliar la informació.