• Imprimeix

Notícia 268 - Publicació d'un inventari sobre tècniques de mesura del mantell nival a Europa

4/7/18 13.14

L'ICGC ha participat juntament amb 125 organismes de 38 països europeus i en el marc de la Cost Action ES1404 "A European network for a harmonised monitoring of snow for the benefit of climate change scenarios, hydrology and numerical weather prediction" en l'enquesta sobre els tipus de mesures que els organismes i institucions europees fan per conèixer l'estat del mantell nival. Els resultats de l'enquesta es troben en l'edició especial de la revista SENSORS: European In-Situ Snow Measurements: Practices and Purposes.

L'Institut participa activament en la Cost Action ES1404 des de 2016 convidat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas. I actualment, per la seva trajectòria en la vigilància i la predicció d'allaus, és corresponsable de la Task 5 del WG2 "Harmonisation of stability condition measurements for avalanches" en col·laboració amb l'Earth Science Institute of Slowak Academy of Sciences.

De les activitats dutes a terme per la institució els darrers dos anys destaquem la presentació de la conferència "Snow measurements for the avalanche forecasting in the Catalan Pyrenees" al Workshop Snow monitoring and modelling initiatives in Spain based on ground and satellite data (Granada, 2016) i la coorganit­zació d'una campanya de camp per comparar els dispositius que usen diferents centres operatius per mesurar la densitat de la neu (Islàndia, 2017). Com a resultat s'ha observat una desviació de fins al 10% en les medicions del snow water equivalent del mantell nival (SWE, equivalent del volum de neu en aigua líquida) depenent del mètode i dispositiu de captació utilitzats.

L'ICGC duu a terme aquestes mesures en el Pla INUNCAT de Protecció Civil per a la previsió de crescudes de cabal degudes a la fusió de la neu, motiu pel qual la participació a la Cost Action millora l'efectivitat i la precisió del càlcul del SWE.