• Imprimeix

Notícia 267 - Jornada: Aigua i territori. Eines interactives sobre l'estat dels vectors ambientals a Catalunya

27/6/18 7.23

El 21 de juny es va celebrar, a la seu de l'Institut, la jornada "Aigua i Territori. Eines interactives sobre l'estat dels vectors ambientals a Catalunya", presentada per Samuel Reyes, adjunt a Direcció de l'ACA, i Jaume Massó, director de l'ICGC, en la qual es van mostrar cinc eines que posen a l'abast dels ciutadans milers de dades ambientals de Catalu­nya.

Aquestes eines interactives, desenvolupades en els darrers cinc anys, són fruit de la voluntat del Govern de la Generalitat de ser transparent, obert i facilitar l'accés a dades científiques a la ciutadania. En molts casos, aquestes dades es poden reutilitzar, de manera que els interessats poden confeccionar els seus propis productes.

Quatre de les eines presentades són sobre l'efecte de les pluges i la qualitat de les platges: l'Aigua En Temps Real (ACA i Servei Meteorològic de Catalunya, PlatgesCAT, SDIM i WEB DMA (ACA), i una sobre les fonts: CercaFonts (ACA i ICGC) (eina gratuïta disponible tant per a Android com per a iOS, que esdevé una referència per a les persones excursionistes i per a les aficionades a les caminades que poden trobar dades com el topònim de cada font, la seva situació en el mapa, les coordenades, fotografies, l'ús i el cabal).

La cartografia del territori, a disposició de tothom

També es va exposar Catalunya Offline (ICGC), aplicació gratuïta de mòbil que funciona sense necessitat de cobertura. L'apli, pensada també per a excursionistes i aficionats a les caminades, està disponible per a iOS i Android.

Una vegada acabada l'excursió o la caminada, les dades recollides es poden transformar en un mapa d'Instamaps, una altra eina web gratuïta de l'ICGC que servei per difondre cartografia temàtica. La plataforma incorpora una galeria on es pot visualitzar, compartir i descarregar els mapes fets pels usuaris.

Les aplicacions per a mòbils (Cercafonts i CatOffline) integren els vector til·les, tecnologia que possibilita l'ús de cartografia al web o al mòbil a gran velocitat, i permet que l'usuari triï l'estil del seu mapa.

Cliqueu aquí per ampliar la informació de l'acte.