Presentació
El Mapa geològic és el resultat de la síntesi de les dades geològiques disponibles en el moment de la seva elaboració, l'any 1988. El procés de síntesi, dut a terme pel Servei Geològic de Catalunya, va consistir en la transcripció de la informació cartogràfica sobre la base topogràfica a escala 1:250.000 i en la construcció d'una llegenda que permetés estructurar la informació geològica en diferents nivells, correlacionant totes aquelles unitats cartogràfiques equivalents, per bé que es trobin allunyades geogràficament.
El MG250mv20 ha estat format a partir de l'anàlisi i la transcripció de més de 125 mapes geològics parcials, entre publicats i inèdits. El procés de síntesi geològica ha comportat algunes modificacions dels mapes consultats. La informació cartogràfica s'ha completat amb dades recollides en més de 1.000 articles i treballs d'investigació, publicats i inèdits, d'abast geogràfic local o regional i objectius temàtics específics o generals.
Aquesta versió respecte a distribucions anteriors respon a un nou model de dades de distribució i incorpora millores detectades tant dels atributs com de les geometries.
La informació geològica es va realitzar tenint com a referència la base cartogràfica disponible en el moment d'elaboració. És per això que poden existir divergències entre la línia de costa d'aquesta informació geològica i les darreres versions de bases cartogràfiques de l'ICGC.
La informació del Mapa geològic 1:250.000 s'organitza en quatre agrupacions d'objectes geològics: falles, contactes geològics, unitats geològiques i dipòsits antròpics.
Cada agrupació d'objectes geològics, malgrat que en la majoria dels casos corresponen a cossos o superfícies en un espai 3D, en els fitxers de distribució (shapes 2D) es representen segons la geometria associada al shape (polígons, línies i punts). Cada objecte geològic es caracteritza per una sèrie d'atributs.
Falles
S'hi representen les diferents tipologies de falles (normals, inverses, de moviment en direcció, etc.) i els encavalcaments, d'escala macroscòpica. Els objectes geològics continguts en aquest fitxer, es representen mitjançant línies que corresponen a la intersecció de les superfícies geològiques amb la topografia.
Contactes geològics
S'hi representen dos tipus de contactes (indiferenciat i transicional). Els objectes geològics continguts en aquest fitxer es representen mitjançant línies que corresponen a la intersecció de les superfícies geològiques amb la topografia.
Unitats geològiques
Són cossos tridimensionals que corresponen a volums de roca caracteritzats per la litologia i l'edat geològica. Les unitats geològiques estan limitades pels diferents tipus de contactes geològics, per falles o per encavalcaments. Cada unitat litològica te assignat un epígraf propi distintiu de la unitat. Les sigles de l'epígraf indiquen, en la majoria dels casos, l'edat i la litologia principal de la unitat. En el fitxer de distribució, les unitats geològiques es representen amb polígons que corresponen a la intersecció de cossos geològics 3D amb la superfície topogràfica.
Dipòsits antròpics
S'hi representen les obres portuàries. Es representen en forma d'àrees (polígons) que corresponen a la intersecció dels cossos tridimensionals dels dipòsits amb la superfície topogràfica.