• Imprimeix

Geoconservació preventiva

El patrimoni geològic és un recurs no renovable i cal preservar-lo

El patrimoni geològic és un recurs no renovable i els elements que es destrueixen no poden ser recuperats, la seva conservació és una responsabilitat i una obligació de les administracions i de la societat. La prevenció és l’eina fonamental de la geoconservació.

La geoconservació preventiva és el conjunt d’accions que permeten identificar afectacions potencials a elements de patrimoni geològic abans que es produeixin.

Els informes d’afectació al patrimoni geològic que l’ICGC emet es converteixen així en la primera línia de protecció per la possibilitat de proposar mesures correctores, compensatòries o alternatives que protegeixin el nostre patrimoni i millorin la qualitat de la geodiversitat del territori. Així com fomentar la presència d’informació geològica. D’aquí la importància de informar confrontant l’activitat a informar amb un inventari que reculli tots els elements des dels més regionals als més locals.

 

L'ICGC proposa mesures correctores, compensatòries o alternatives als plans i projectes dels que informa. 

Suport a la legalitat: Informes geològics emesos per l’ICGC en el procediment administratiu

Consulta el tipus d'informes que l’ICGC emet en l’àmbit de la geologia, els riscos geològics i la geotècnia sota el requeriment de la legislació vigent

L'ICGC intervé a l'acondicionament de l'accés a la urbanització Ribes Blaves

Resultat de la intervenció de l'ICGC a petició de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat en l’obra de desviament de l’accés a la urbanització Ribes Blaves des de la carretera B-1200.


Com es pot comprovar a la fotografia es va proposar l’acondicionament d’una zona de parada amb prou capacitat i la instal·lació de panells amb informació geològica de l’element d’interès geològic de la farina de falla de Ribes Blaves recollit a l’IEIG.

 

Distribució d'informes per muncipis, anys i tipus pel període 2005-2021

Entre els anys 2005 i 2021 l’ICGC ha emès més de 12.000 informes dels quals 5,7% corresponen a activitats dins d’espais d’interès geològic de l’Inventari.


 

Â