• Imprimeix

Notícia 505 - Presentació al CST Pirineus els resultats del primer cas d'ús en entorn real obtingut per l'Enxaneta

02/02/2022 13:00

El 2 de febrer s'han presentat al CST Pirineus de l'ICGC els resultats del primer cas d'ús en entorn real obtinguts per l'Enxaneta, el primer nanosatèl·lit que el Govern de Catalunya va posar en òrbita el març de 2021 en el marc de l'Estratègia NewSpace de Catalunya (estratègia impulsada també per la Generalitat).

L'acte ha estat presidit pel vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, i ha comptat amb les intervencions d'Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Sergi Figuerola, CTIO d'i2CAT, Jaume Sanpera, CEO i cofundador de Sateliot, i Jaume Massó, director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

Durant l'acte s'ha fet balanç del primer any de l'Enxaneta a l'espai i s'ha explicat els objectius i beneficis del cas d'ús que es fa al Pallars Jussà consistent a mesurar paràmetres físics i ambientals del sòl en conreus de vinya, i s'han avançat les pròximes proves pilot lligades a la missió de l'Enxaneta que es duran a terme.

A partir d'avui les dades obtingudes per l'Enxaneta es podran consultar públicament a través del visor web que proporciona l'ICGC.

La prova pilot l'ha dut a terme Polítiques Digitals en col·laboració amb l'ICGC, l'IEEC, la Fundació i2CAT i Sateliot.

Per saber-ne més cliqueu aquí.

La missió de l'Enxaneta és desplegar serveis de connectivitat global d'Internet de les Coses (IoT) per permetre la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu del territori de Catalunya.

L'ICGC disposa d'una xarxa d'estacions de mesura de paràmetres físics del sòl que enregistren contínuament dades de temperatura i humitat del sòl d'on s'ubica cada estació i de paràmetres ambientals com ara pluviometria, temperatura i humitat relativa de l'aire, i també la radiació solar. La cobertura aportada per l'Enxaneta és clau per instal·lar aquestes estacions i posar-les en funcionament.

La finalitat d'aquesta xarxa d'estacions és analitzar com varien els paràmetres físics del sòl al llarg dels anys i poder utilitzar les dades per determinar el règim climàtic dels sòls i establir relacions entre les dades climàtiques i la humitat dels sòls per donar suport als agricultors o per a estudis mediambientals sobre canvi climàtic i estudis hidrològics.

L'ús d'aquestes dades aportarà informació cabdal per incidir en la lluita contra el canvi climàtic i oferirà beneficis directes i indirectes a la ciutadania i al teixit productiu i social del país. Entre els beneficis directes es troben tots els derivats dels serveis que resolen reptes i necessitats que tenen un impacte directe a l'Administració i a la gestió del territori. Aquesta gestió serà més efectiva i proactiva i comportarà un benefici indirecte associat a una millor qualitat de vida de la ciutadania de Catalunya, i a l'increment de la capacitat de reacció davant de fenòmens adversos per al conjunt del país.