• Imprimeix

Cicle de conferències "La geologia és notícia"

 

When

Date 15.03.2019

Schedule

a les 19.00 hores

Where

Campus Catalunya, Universitat Rovira i Virgili (Sala de Graus). Tarragona

El Cicle de conferències "La geologia és notícia", organitzat per la Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT), és un conjunt de conferències on els experts exposen la seva visió sobre diferents temàtiques geològiques d'actualitat i la seva repercussió social.

Enguany s'inicia el cicle el 8 de març amb la voluntat de dedicar l'edició a les geòlogues i científiques que contribueixen i han contribuït al coneixement geològic. Aquesta data no és casualitat, ja que coincideix amb la 10a edició de les Olimpíades de Geologia de Catalunya.

Novament, amb la idea d'acostar-nos a tot el territori català, el cicle de conferències és itinerant, amb conferències a Girona, Tarragona i Lleida.

Programa:

Data i hora

Lloc

Conferència

8 de març, 13.00 hores

Aula Magna de la Facultat de Ciències. Universitat de Girona
Avinguda Montilivi, s/n. Girona

Gea! La geologia té nom de dona
Cèlia Montalban, estudiant guanyadora de les Olimpíades de Geologia 2017

15 de març, 19.00 hores

Campus Catalunya. Universitat Rovira i Virgili. Sala de Graus. Tarragona

Anem a aconseguir les matèries primeres per fabricar mòbils i ordinadors
Dra. Pura Alfonso Abella, professora titular, Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i directora del Museu de Geologia Valentí Masachs de la UPC

Es veuran quines matèries primeres es necessiten per fabricar mòbils, ordinadors i altres aparells d'ús quotidià actualment. Es mostrarà com es poden aconseguir aquestes matèries (mineria, reciclatge), els problemes ambientals i socials que pot ocasionar la seva obtenció i què es pot fer per solucionar els problemes i seguir gaudint de les modernes tecnologies.

22 de març, 19.00 hores

Institut d'Estudis Ilerdencs
Plaça de la Catedral, s/n. 25002 Lleida

Què ens cal saber de les allaus? Què hi ha de cert i què hi ha de mite?
Glòria Martí Domènech, geòloga i cap de la Unitat de Predicció d'Allaus, ICGC

La neu a l'atmosfera és un meteor que conforme es diposita damunt del terra va formant, nevada rere nevada, un conjunt de capes que constitueixen el mantell nival. Aquest mantell no és estàtic i invariable sinó tot el contrari; és dinàmic per vàries raons, entre d'altres, perquè es transforma dia rere dia i perquè a causa d'aquestes transformacions pot esdevenir inestable i precipitar-se pendent avall en forma d'allau. Com són les allaus al Pirineu? Les podem predir? On i quan es produeixen? Per què tenim accidents? Els podem evitar? Quins mites certs/incerts hi ha envers aquest fenomen? S'intentarà donar resposta a aquestes preguntes i a les que vulguin fer els assistents. Es repassaran quines són les situacions típiques d'allaus i com es fa la predicció. Amb tot, es pretén fer una pinzellada de què ens cal saber sobre aquest fenomen als practicants de la muntanya hivernal.