• Imprimeix

Notícia 182 - Els mapes històrics més significatius del fons de la Biblioteca de l’Observatori de l’Ebre-URL ja es poden consultar digitalment

12/5/17 7.18

Fruit del recent conveni entre l'ICGC i l'Observatori de l'Ebre, s'han inventariat 1 800 mapes històrics del fons de la biblioteca de l'Observatori de l'Ebre, generant una nova col·lecció especial al Catàleg de la Universitat Ramon Llull i al Catàleg Col·lectiu de les Universitats de Catalunya. Els mapes més significatius d'aquesta col·lecció han estat digitalitzats per l'ICGC, que els ha publicat a la Cartoteca Digital, de manera que són consultables lliurement.

La col·lecció de mapes de l'Observatori és formada per un conjunt de mapes que in­clouen des de mapes topogràfics publicats pels serveis cartogràfics oficials espanyols, amb una important representació de fulls del mapa d'Espanya a escala 1:50 000 (incloses les edicions de la guerra civil), fins a mapes locals de les poblacions de Roquetes, Tortosa i del Delta de l'Ebre. També hi ha molts mapes geomagnètics, geològics, geofísics, meteorològics, cartes nàutiques, cartes del cel, alguns mapes d'estacions sísmiques o de franges de la totalitat dels eclipsis; però també mapes i plànols locals, de traçats de línies de ferrocarrils i, fins i tot, una petita joia com són dos manuscrits de J. J. Landerer, un geòleg i astrònom pioner i mecenes de l'Observatori de l'Ebre.